
Stetson PIAA Sports Registration FAQ
Q: What paperwork do I need for my child to participate in a PIAA sport?
A: Here are the requirements:

● Your child must obtain a physical with the results recorded on the proper PIAA form (Sections 1-7
for the initial exam – wrestling also requires Section 10). Below is a link to the form.

https://www.piaa.org/assets/web/documents/CIPPE%20FORM%20SECTIONS%201,%202,%203,
%204,%205,%206,%207,%208,%209%20and%2010%20-%20%20Word(1).doc

● The physical must occur on or after June 1 preceding the school year of participation. (Ex. – A
physical obtained on or after 6/01/22 would be valid for the entire 2022-2023 school year.)

● The physical form must be signed and dated by a physician.
● The physician’s license number must be provided on the form.
● The physical form must be uploaded to Family ID. Instructions are linked below.

https://www.wcasd.net/Domain/6129

● In addition to the PIAA physical, all athletes must have taken a baseline concussion test while at
Stetson.

Q: Can I just send the paper physical into school instead of uploading to Family ID?
A: No. The form must be uploaded to Family ID.

Q: My child received a physical exam, but the results were not recorded on the official PIAA form. Is
this acceptable?
A: No. The physical exam results must be recorded on the proper form at the time of the exam.

Q: I cannot schedule a physical before a tryout date for a PIAA sport. Is my child still allowed to try
out?
A: No. A valid PIAA physical is required to try out. There are places that specialize in sports physicals and
take rush appointments if you cannot get one with your family physician.

Q: My child receives an annual physical before June 1 every year. Is this physical valid for PIAA sports
in the following school year?
A: No. The PIAA physical must be dated on or after June 1 preceding the school year of participation.

Q: What if my child plans to play a PIAA sport in more than one season?
A: The PIAA physical is valid for the entire school year. However, for each additional season, parents must
register students on Family ID for the specific sport and upload Section 8 of the PIAA form (see the link
above). Section 8 does not require a doctor’s visit. Section 9 must also be completed if significant injury
has occurred since the date of the original PIAA physical.

https://www.piaa.org/assets/web/documents/CIPPE%20FORM%20SECTIONS%201,%202,%203,%204,%205,%206,%207,%208,%209%20and%2010%20-%20%20Word(1).doc
https://www.piaa.org/assets/web/documents/CIPPE%20FORM%20SECTIONS%201,%202,%203,%204,%205,%206,%207,%208,%209%20and%2010%20-%20%20Word(1).doc
https://www.wcasd.net/Domain/6129


Q: How can my child obtain a baseline concussion test?
A: If your child has been at Stetson since the beginning of 6th grade, a concussion test has likely been
administered already. If your child does need a test, the athletic director will schedule a round of testing
prior to fall, winter, and spring sports seasons for any student who needs one.

Q: My child took a concussion test at Stetson in 6th grade. Is another concussion test necessary to play
a PIAA sport in 7th or 8th grade?
A: No. Any baseline concussion test taken at Stetson in any grade is valid for the student’s subsequent
time at Stetson.


